Wednesday, July 17, 2013

Viisaus Herrassa

Sillä Herra antaa viisautta, hänen suustansa lähtee tieto ja taito.
Sananl. 2:6
"Viisaus on jotain muuta kuin älykkyys. Ihminen voi olla kuinka älykas hyvänsä ja sittenkin kaikkea muuta kuin viisas. Viisas on se, joka syvästi ymmärtää monia elämänalueita, erityisesti niitä joissa on kysymys ihmisen ehdoista ja elämän tarkoituksesta. Viisaus ei ole teoreettista vaan käytännöllistä oivaltamista, ei käsitteellistä vaan konkreettista, se ei ole lähtöisin vain päästä vaan on muuttunut lihaksi ja vereksi...
Vanhan Testamentin viisaus on enemmän kuin tervettä elämänfilosofiaa. Se puhuu myös siitä, että Jumala on kaiken Herra. Paitsi että han on luonut kaiken, hän myös ohjaa maailmanhistoriaa. Hän on kaiken takana ja mukana kaikessa mitä tapahtuu...
On myös tyypillistä Uuden Testamentin viisautta. Tämä viisaus ei ole ymmärrystä tai tietoa, vaan se on persoona, Jeesus Kristus. Hän on Isän Sana, jossa Isä ilmaisee koko viisautensa.
Mitä tämä viisaus meille opettaa? Se opettaa, että Jumala ei ole kavahtanut äärimmäistäkään heikkoutta ja nöyryytystä, vaan että hän juuri tällä heikkoudella on pelastanut meidät. Se opettaa meille, mitä on tosi rakkaus. Jos kysymme, mitä rakkaus on, Jeesus ei vastaa viisain sanoin, vaan verellä, koko runnellulla ruummillaan: "Rakkaus on antamista ja antamista, pyytämättä mitään korvaukseksi. Jos annat, sinusta tulee onnellinen." Sellaisen viisauden edessä meidän järkemme mykistyy."
Wilfrid Stinissen
Herra anna minulle sinun viisauttasi selvitä elämän antamista haasteista. Tarvitsen sitä perheen kanssa, työssäni ja vapaa-ajallani. Anna minulle kykyä ymmärtää ihmisiä ympärilläni ja tajuta mikä on parasta, ei vain kehitellä teorioita siitä mitä kuvittelisin olevan parasta.
Anna minulle myös Uuden Testamentin viisautta. Anna sitä rakkautta jota itse osoitit ristillä. Anna minun joka päivä kuolla toisten puolesta. Jopa niiden puolesta joista en oikeastaan pidä. Auta minua näkemään kaikki niinkuin sinä näet heidät, amen.

No comments:

Post a Comment