Sunday, July 7, 2013

Viisaus

Viisaus on jotain muuta kuin älykkyys. Ihminen voi olla kuinka alykäs hyvänsä ja sittenkin kaikkea muuta kuin viisas. Viisas on se, joka syvästi ymmärtää monia elämänalueita, erityisesti niitä joissa on kysymys ihmisen ehdoita ja elämän tarkoituksesta. Viisaus ei ole teoreettista vaan käytännöllistä oivaltamista, ei käsitteellistä vaan konkreettista, se ei ole lähtöisin vain päästä vaan on muuttunut lihaksi ja vereksi.
Sillä viisaudella, jota Vanhassa testamentissa ylistetään, on jossakin määrin yleisinhimillinen luonne. Se on sitä tervettä elämän ymmärtämistä, jota on kaikille suurilla filosofeilla, kaikissa uskonnoissa ja kaikissa viisaissa ihmisissä. Se kiintyy kaikkeen mikä on totta, jaloa, oikeaa ja puhdasta, kaikkeen mikä on rakastamisen ja kunnioittamisen arvoista, mikä on hyvää ja ansaitsee kiitoksen (Fil. 4:8*). Tähän yleisinhimilliseen viisauteen kuuluu tieto kaiken katoavaisuudesta ja siten myös ymmärrys, ettei meidän tarvitse ottaa asioita kovin dramaattisesti.
Mutta Vanhan testamentin viisaus on enemmän kuin tervettä elämänfilosofiaa. Se puhuu myös siitä, että Jumala on kaiken Herra. Paitsi että hän on luonut kaiken, hän myös ohjaa maailmanhistoriaa. Hän on kaiken takana ja mukana kaikessa mitä tapahtuu.
Vanha testamentti tekee meille selväksi myös, että viisaus on Jumalasta itsestään lähtöisin. Hän julistaa kansalleen omat tiensä. Hän antaa Israelille säädöksiä ja ohjeita, niin että kansa tietää miten on elettävä (5 Moos. 4:6*). Jumalan tahdon mukainen elämä on korkeinta viisautta. Mutta koko täyteydessään hänen tahtonsa paljastuu vasta Jeesuksessa Kristuksessa, joka on tullut meille viisaukdeksi Jumalalta (1 Kor. 1:30**).

Wilfrid Stinissen

*Lopuksi, veljet, ajatelkaa kaikkea mikä on totta, mikä on kunnioitettavaa, mikä oikeaa, puhdasta, rakastettavaa ja kaunista, mikä vain on hyvää ja ansaitsee kiitoksen. Fil 4:8 (1992 käännös)
Ja vielä, veljet, kaikki, mikä on totta, mikä kunnioitettavaa, mikä oikeaa, mikä puhdasta, mikä rakastettavaa, mikä hyvältä kuuluvaa, jos on jokin avu ja jos on jotakin kiitettävää, sitä ajatelkaa; Fil 4:8 (1938 käännös)

**Noudattakaa niitä ja pitäkää ne, sillä ne ovat muiden kansojen silmissä osoitus teidän viisaudestanne ja ymmärryksestänne. Nämä lait kuullessaan kaikki sanovat: 'Miten viisas ja ymmärtäväinen tuo suuri kansa onkaan. 5 Moos. 4:6 (1992 käännös)
Noudattakaa ja seuratkaa niitä, sillä se on oleva teidän viisautenne ja ymmärryksenne kansojen silmissä. Kun he kuulevat kaikki nämä käskyt, sanovat he: 'Totisesti, viisas ja ymmärtäväinen kansa on tämä suuri kansa'. 5 Moos. 4:6 (1933 käännös)

***Jumalan vaikutusta on se, mitä te Kristuksessa Jeesuksessa olette. Hänet Jumala on antanut meille viisaudeksi, vanhurskaudeksi, pyhitykseksi ja lunastukseksi. 1 Kor. 1:30 (1992 käännös)
Mutta hänestä on teidän olemisenne Kristuksessa Jeesuksessa, joka on tullut meille viisaudeksi Jumalalta ja vanhurskaudeksi ja pyhitykseksi ja lunastukseksi, 1 Kor. 1:30 (1938 käännös)

No comments:

Post a Comment